The Barnacle: A bit like camping, but much, much better.

Date of this Version


Document Type

Book Chapter

Publication Details

Citation only

Knapp, C. (2014). The Barnacle: A bit like camping, but much, much better. In C. van Uffelen, Living in Style: Architecture + Interiors (pp. 46-49). Switzerland: Braun Publishing AG.

Access the publisher

© Copyright, 2015, Braun Publishing AG




The Barnacle is a compact extension to an existing residence, programmed to provide space for sleeping, bathing, writing, and sitting in the winter sun. The project is designed to deliver a maximum of experience within limiting constraints. Woking the sensation of camping, or berthing in the belly of a yacht, the project requires active participation by the occupant to open, close, and adjust built-in elements to control light, privacy, storage, and ventilation. A built-in bed with concealed lighting hovers in the center of the space, around which a hoop-pine wrapper of storage, desk space, and framed views are orchestrated. The palette of materials includes copper cladding, glass, hoop pine plywood, and Australian cypress. The result is a small extension to an existing holiday house that creates an additional private sleeping and living space for guests.

This document is currently not available here.



This document has been peer reviewed.